Ακολουθία Αγιασμού Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (2015)

Παρουσία του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, των Προέδρων των δύο Τμημάτων κ.κ. Χρυσοστόμου Σταμούλη και Θεοδώρου Γιάγκου, αλλά και πλήθους φοιτητών τελέστηκε στις 5 Οκτωβρίου 2015 ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Στέφανο Τόλιο, εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

Η Ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής και ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου μετέφερε το μήνυμα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης για ευλογημένο, καρποφόρο και γεμάτο από τη χάρη του Θεού νέο ακαδημαϊκό έτος. Ο ίδιος μάλιστα απευθυνόμενος στους φοιτητές τους τόνισε ότι η γνώση που θα πάρουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να περάσει από το βίωμα της Εκκλησίας και να θεωρούν το Πανεπιστήμιο ως το πνευματικό τους σπίτι.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Κοσμήτορας ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι η αγάπη του Θεού που σαρκώθηκε είναι η μήτρα της θεολογικής σκέψης. Κάλεσε δε τους φοιτητές να είναι τα χέρια του αναστημένου Χριστού, τα πόδια και το στόμα που θα διατρανώνουν παντού την αλήθεια για τον Θεό και τον άνθρωπο. Ακολούθως μίλησε ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας ο οποίος ανέφερε ότι η ορθόδοξη θεολογία υπηρετεί το μυστήριο του ανθρώπου, διαλέγεται με όλες τις επιστήμες ως ανθρωπιστική σχολή δίνοντας το μήνυμα πως κοινωνία χωρίς ανθρωπιστική βάση δεν υπάρχει. Τέλος, ο πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας κάλεσε τους φοιτητές να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους με τρόπο ελεύθερο, να ξεχάσουν την αρνητική σκέψη που μπορεί να έχουν για τα πράγματα και ειδικότερα για την θεολογία και να λειτουργούν πάντοτε θετικά.

Μετά τους χαιρετισμούς ο Κοσμήτορας βράβευσε τους πρώτους μεταξύ των εισαχθέντων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος φοιτητών, δωρίζοντάς τους τον προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εκδοθέντα προσφάτως από την Θεολογική Σχολή επιστημονικό τόμο.

Η πολυπληθής Χορωδία της Σχολής υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή και Χοράρχη π. Σπυρίδωνος Αντωνίου απέδωσε με πανηγυρικό τρόπο τους ύμνους του Αγιασμού και γενικότερα όλη η τελετή ήταν μια άριστη ευκαιρία πνευματικής ανάτασης για καθηγητές και φοιτητές και μια έμπρακτη απόδειξη των άριστων σχέσεων μεταξύ της ακαδημαϊκής θεολογίας και της Εκκλησίας.